Vocht in gipsplaat

In een door vocht aangetaste structuur is gipsplaat bijzonder gevoelig voor schade door blootstelling aan vocht. Dit komt omdat gips, het materiaal waar gipsplaten van gemaakt zijn, erg gevoelig is voor vocht. Gipsplaten die te nat zijn geworden, kunnen tal van problemen ondervinden, zoals oplossen en schimmelgroei.

Dus, hoe detecteer je vocht in gipsplaat? En wat is een acceptabele hoeveelheid vochtgehalte van gipsplaat (% MC)? Om u te helpen, hebben we hier bij Delmhorst Instrument Co. een korte handleiding samengesteld over het meten van vocht in gipsplaten.

Hoe vocht in gipsplaat te meten: wat is een veilig vochtgehalte in gipsplaat?

 
Afhankelijk van de relatieve vochtigheid (RH) van de omgeving waarin de gipsplaat is geïnstalleerd, kan gipsplaat worden beschouwd als “vochtgecompromitteerd” wanneer het% MC hoger is dan 1%.

Zelfs greenboard, de “waterbestendige” versie van gipsplaat, wordt in principe gedaan zodra vocht voorbij de groene, waterbestendige papieren bekleding komt. Het is een algemene misvatting dat de gipsplaat van greenboard zelf waterbestendig is; de realiteit is dat vooral de papiercoating de waterbestendigheid verleent.

Hoe vocht in gipsplaat te meten: uiterlijke tekenen van vocht

Omdat gipsplaat zo gevoelig is voor schade door blootstelling aan vocht, is het van vitaal belang om gipsplaat door een structuur te controleren op tekenen van overmatig vocht na een grote waterschade.

Als u vermoedt dat er overal in een gipsplaat overmatig vocht is, zijn er een paar duidelijke waarschuwingssignalen om op te letten:

grote waterschade.

Visuele inspectie. Hoewel ongelooflijk onwetenschappelijk, kan soms een eenvoudige visuele inspectie een ernstig overschot aan vocht in gipsplaat detecteren. Gipsplaten die door vocht zijn aangetast, kunnen bijvoorbeeld verkleuren of zelfs afbrokkelen – symptomen die met het blote oog kunnen worden opgemerkt. Helaas, tegen de tijd dat dergelijke schade zichtbaar wordt, kan de vochtschade zich ver buiten het zichtbare effectgebied hebben verspreid.

Geur. Soms is de eerste indicatie van een probleem een ​​muffe geur in door vocht aangetaste delen van het gebouw. Dit reukwaarschuwingssignaal betekent echter meestal dat er al een aanzienlijke schimmelplaag aanwezig is, een die mogelijk de uitgebreide ingewanden van de bouwmaterialen vereist om te herstellen.

Het probleem met de bovenstaande twee methoden is dat ze alleen nuttig zijn nadat het vocht lange tijd niet is gecontroleerd in de gipsplaat. Tegen die tijd is het vochtprobleem mogelijk uitgezaaid naar andere materialen.

Om de aanwezigheid van overtollig vocht in gipsplaat te identificeren voordat er direct zichtbare tekenen van schade zijn, zijn gipsplaatvochtmeters de beste keuze. Als het gaat om het gebruik van vochtmeters voor het meten van vocht in gipsplaat, kunt u een speciaal gemaakte meter gebruiken die de gipsplaatschaal gebruikt, of u kunt een meter gebruiken met een referentieschaalmodus.

0 Comments

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Copyright © 2020 Farmamozaiek | Alle rechten voorbehouden

Log in with your credentials

Forgot your details?